Тежката битка на митниците срещу домашната ракия и тютюна премина от всекидневните проверки

...
Тежката битка на митниците срещу домашната ракия и тютюна премина от всекидневните проверки
Коментари Харесай

Държавата преследва сайтове с глоби заради ракията и тютюна

" Тежката "  битка на митниците против домашната ракия и тютюна премина от всекидневните проверки и конфискации по къщи и вили към съвременни похвати като скрийншотове (дигитални снимки), електронни подписи, PDF формати, IP адреси. Борбата с тези форми на контрабандата се трансферира освен върху продавачите на въпросните акцизни артикули, само че и към собственици на уеб сайтове, където са се появили някакви разгласи, свързани с алкохол и тютюн.

Адвокат Емил А.Георгиев сигнализира в профила си във Facebook, че първото правосъдно решение по член 99, алинея 6 от Закона за акцизите и данъчните хранилища (ЗАДС) е реалност. Това е наредбата, която задължава притежатели на уеб сайтове да заличават потребителски мнения или разгласи за продажба на акцизни артикули (тютюн или алкохол) в 3-дневен период от издание. В противен случай ги заплашва санкция в размер от 2000 до 5000 лв. за компании или 500 до 1000 лв. за физически лица. 

Адвокатът дава образец с изговаряне на Районен съд-Варна, пред който са обжалвани 9 наказателни постановления, всяко от тях за 2000 лв.. Става дума за 9 разгласи за продажба на нарязан тютюн, публикувани в един ден. Съдебното решение е въз основа единствено на показани от митниците доказателства. Това скрийншотове, направени от чиновник на Дирекция " Митници ", на разгласи, пуснати на уеб страницата на сдружението жалбоподател. След това са конвертирани във формат.pdf и са подписани с електронния автограф на служителя. Въпросният служител на митниците е дал и показания в намерено правосъдно съвещание.

Реално районният съд не разисква възраженията на сдружението жалбоподател и това е проблематично. Защото излиза, че всеки може да си направи скрийншот от нечий уебсайт, да му постави някаква дата, след което да го конвертира в.pdf и да го подпише с електронен автограф. Ето ви " надлежни доказателства " във връзка с наличието на оповестените разгласи и надлежно датите на публикуването им ", споделя адвокат Емил А.Георгиев. По негово мнение по този начин жалбоподателят освен остава без никаква опция да се отбрани, а е и в допълнение усложнен да обжалва постановеното решение пред горната инстанция - в тази ситуация Административен съд-Варна. 

Самият той също има почти идентично дело пред Софийски областен съд, където от името на клиента си обжалва наказателно разпореждане на митниците поради единична публикация за домакински алкохол. Предстои да се види по какъв начин ще реагират и софийските съдии, само че съгласно юрист Георгиев  " плануваните в ЗАДС санкции са следващото събаряне на още една кожа от гърба на дребния онлайн бизнес ". Той счита, че в случай че концепцията фактически е била да се противодейства на оборота със артикули с неплатен данък, " то най-нормалното е да се акцентира на разясненията и предизвестията ". И в случай че някой не се стресне, чак тогава да бъде глобяван, в случай че би трябвало и солено. " Вместо това депутатите просто са дали своят вот едни санкции с доста висока долна граница (2000 лв. за юридическо лице), които митниците (без да са провели грам разяснителна кампания) очевидно нямат самообладание да съберат ", написа той.

Закона за акцизите и данъчните хранилища (ЗАДС) предвижда, че " лицата, дали услугата за издание на обявите/съобщенията по алинея 6 в електронен тип, са длъжни да отстраняват информацията в период до три дни от публикуването ". Освен това те са длъжни и да управляват публикуването на сходни обяви/съобщения, в това число посредством възбрана или ограничение на достъпа на употребявани за задачата телефонни номера, IP адрес и адрес на е-поща. На митниците са дадени права да издават дори  " решение за прекратяване на нарушаването посредством краткотрайно прекъсване (блокиране) на достъпа до съответните интернет страници, на които са оповестени обявите/съобщенията ". Спирането може да бъде от 7 дни до 1 месец. Те могат да желаят от съд да подреди на лицата, предоставящи публични електронни съобщителни мрежи и/или услуги да спрат (блокират) краткотрайно достъпа до интернет страници. За засвидетелствуване осъществяването на разпореждането на съда лицата би трябвало да изготвят цифрова фотография (скрийншот) на екранната форма, непокътната във формат PDF или в различен сходен файлов формат, гарантиращ невъзможната му операция.

Повече от явно страната посредством закона и пълномощията на митници и съд може да санкционира и да стопира и блокира цели интернет страници, на които са се появили сходни разгласи. Разтегливите понятия в нормативните актове пък дава опция за наказване даже на лица, които имат сайтове и няма по какъв начин да наблюдават непрекъснато за всичко, което се появява на тях, изключително когато се разгласяват и прикриват разгласи като отзиви или пък се хакват. Отгоре на всичко съществува опцията даже да се санкционират притежателите на интернет страниците и лицата, предоставящи публични електронни съобщителни мрежи и/или услуги, а тези с обявите за акцизни артикули и за боклуци за тютюн да си останат ненаказани. Нещо, което си е вменяване на непозната отговорност на процедура.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР